Vinkki viitoset koululaisten kesään 21-25/55

Ei oo mitään tekemistä… Ei kiinnosta… Ihan sama… Kuulostaako tutulta?

Toivottavasti näistä kesäloman vinkki viitosista on iloa myös teille! Tulossa on peräti 55 vinkki viitosta kesäpuuhaksi, joten pysy kuulolla!

Vinkki 25/55: Oma ristinolla

Ristinolla on kiva peli, varsinkin ulkona isommalla alustalla ja itse maalatuilla pelinappuloilla toteutettuna.

Tämän pihapelin teimme yhdestä lasten kanssa pari kesää sitten. Pelilautana on yhdeksän betonilaattaa paksulla köydellä kehystettynä. Pelinappuloiksi, tai oikeastaan puhumme joukkueista, keräsimme noin 10cm:n mittaisia käteen sopivia kiviä.

Kuvassa on peli käynnissä, toukat vastaan mehiläiset. Kivet maalasimme akryyliväreillä ja mehiläisen raitojen teossa käytimme apuna maalarinteippiä kapeina suikaleina.

Melko hyvinä ovat toukat ja mehiläiset pihan perukoilla sään armoilla säilyneet. Pelialustakin on pysynyt hyvin koossa.

askartelu | ulkoilu | pelit

Vinkki 24/55: Tutkimusretkelle

Lähtekää yhdessä tutkimusretkelle. Historia on kuin kiehtova tarina, mutta se on totta. Ja totuus voi olla taruakin ihmeellisempää!

Minkälainen on teitä lähin kirkko tai muu hyvin vanha merkittävä rakennus? Tutustukaa rakennukseen ja pohtikaa yhdessä: esimerkiksi näitä kysymyksiä:

Milloin se on rakennettu? Miten kummassa suuret kivikirkot on onnistuttu rakentamaan satoja vuosia sitten? Miksi ihmeessä kirkon lattian alle on haudattu ihmisiä? Mihin kirkonkelloja on aikoinaan käytetty? Kuinka korkea on kirkon torni? Miksi kirkossa on niin korkea torni?

Vanhat rakennukset ovat mielenkiintoisia paikkoja ja esimerkiksi näitä kysymyksiä pohtiessa saa mielikuvitukseen laukkaamaan. Keksikää ja arvioikaa vastaukset kysymyksiin ensin itse ja ottakaa selvää, kuinka hyvin osasitte vastata.

historia | retki

Vinkki 23/55: Oma taulu

Oman huoneen sisustaminen on kivaa!

Hienon taulun saa vanhoista aikakauslehdistä ja mainospostista kuvia, sanoja ja kirjaimia leikkaamalla.

Leikatut palat liimataan uudeksi kokonaisuudeksi taustapaperille. Tauluun löytyy edulliset kehykset esimerkiksi Ikeasta tai Jyskistä. Mitä isompi taulu, sitä näyttävämpi teos.

Tähän projektiin saa uppoamaan monta tuntia, kun huolella suunnittelee ja tekee 🙂

askartelu | sisustus | kierrätys

Vinkki 22/55: Mitä kaikkea korkealta näkeekään?

Etsikää lähialueen korkein kohta ja kiivetkää huipulle! Tutkikaa paikan maastoa ja etäisyyksiä ensin kartan avulla ja sitten huipulta tähystämään. Erilaisia karttoja löydätte kätevästi Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-sivustolta.

Korkealta katsottuna kaikki näyttää erilaiselta. Mitä tuttuja paikkoja näette? Kuka huomaa tutut paikat ensimmäisenä? Mitä kaukaisempia maamerkkejä tunnistatte? Kuinka korkea on tukiasemamasto metsän puihin verrattuna?

luonto | ulkoilu

Vinkki 21/55: Arvaa, mitä ajattelen -leikki

Lomasesonki on kuumimmillaan ja ravintolassa joutuu odottamaan ruokaa loputtomalta tuntuvan ajan. Lapsilla alkaa kärsivällisyys loppua. Arvaa mitä ajattelen -leikki pelastaa tilanteen. Oletko leikkinyt sitä joskus? Näin se toimii:

Yksi on ajattelija, muut ovat arvaajia. Ajattelija ajattelee jotakin yhtä asiaa ja arvaajat esittävät vuorotellen kysymyksiä koettaen selvittää, mitä asia on ajattelijan mielessä. Ajattelija saa vastata arvaajien kysymyksiin ainoastaan ”kyllä” tai ”ei”.

Kuinka monella kysymyksellä onnistutte selvittämään, mitä ajattelija ajattelee?

leikki | mielikuvitus

Seuraa Tukiopea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.