Vinkki viitoset koululaisten kesään 46-55/55

Vau! Tässä ne nyt ovat, kaikki 55 vinkkiä! Kun ruutuaika on käytetty ja ideat on loppu, tältä listalta löydätte varmasti kivaa tekemistä jokaiselle! Suuri osa näistä 55:stä aktiviteetista on toteutuskelpoisia vuodenajasta riippumatta, joten listalta löytyy puuhavinkkejä joka lähtöön.

Vinkki 55/55: Siemenestä kasviksi

Kaupasta saa monenlaisten hyötykasvien ja kukkien siemeniä alle eurolla. Yhdestä siemenpussista riittää kylvettävää monelle metrille tai moneen purkkiin. Eikös olekin aikamoinen ihme, kun pikkuruisesta siemenestä kasvaa vaikkapa herkullinen porkkana!
 
Kasvien kasvatus palkitsee, mutta satoa joutuu odottamaan useamman kuukauden. Parin viikon kuluessa kylvämisestä on onneksi selviä vihreitä alkuja nähtävissä. Mitä paremmin kasvista huolehdit, sitä hienomman palkinnon saat sadonkorjuun aikaan. Oman kasvin hoito on todella opettavainen kokemus!
 

 luonto | ulkoilu | kesäherkut

Vinkki 54/55: Omat leimasimet, osa 2

Kokeile leimata osan 1 tapaan myös paperille! Käytä erilaisia värejä. Miltä näyttää leima vesivärin tai peitevärin kanssa toteutettuna? Entä leimasinmusteen kanssa?

Ennen kuin leima ehtii kuivua, taita paperi vielä kaksinkerroin ja saat leimasta toisen leiman. Huomaatko, että se onkin toisen leiman peilikuva? Aika jännä juttu, eikö!

luonto | askartelu | taide

Vinkki 53/55: Omat leimasimet, osa 1

Löytyykö kaapista vanhoja lakanoita tai kulahtaneita t-paitoja? Niihin on hauska kokeilla tehdä kangasvärillä omia printtejä kaikenlaisista luonnonantimista. Vaikkapa kukista, lehdistä, puupalikoista tai heinistä saa kehiteltyä omia leimasimia. Levitä siis väri leimasimena toimivan kappaleen pintaan ja paina kangasta vasten.

Jos luontokappaletta on hankala käsitellä sellaisenaan, kiinnitä se esimerkiksi tyhjän maitopurkin kertakäyttölautasen pohjaan ja leimaus sujuu helpommin.

luonto | askartelu | taide

Vinkki 52/55: Kesäkisat

Pieni kisailu on aina hauskaa! Kehittäkää porukalla hyvän mielen kesäkisat. Lajeina hauskimpia ovat ne perinteisimmät, omasta lapsuudesta tutut jutut. Esimerkiksi saappaanheitto, pussijuoksu,  tikanheitto, pallon kuljetus polvien välissä ja vesi-ilmapallon heitto omatekoiseen maaliin. Keksitte varmasti monta lajia lisää. Pisteitä saa onnistuneista suorituksista tai voitte ottaa aikaa, kuka suoriutuu nopeimmin radan läpi.

Pääasia on, että kaikilla on hauskaa, joten pistelasku ei ole se tärkein juttu. Palkinto kuuluu jokaiselle reippaalle osallistujalle 🙂

liikunta | ulkoilu | leikit

Vinkki 51/55: Nappaako kala?

Ihanan rauhallista, mutta samalla niin jännittävää! Nappaako kala tällä kertaa? Saankohan ison ahvenen?

Perinteinen mato-onki ei vaadi suuria investointeja, kalastuslupia tai monimutkaisia valmisteluja. Onkisetin, jossa on siima, koho, paino ja koukku, saa eurolla tai kahdella. Pitkä keppi ja madot saattavat löytyä kätevästi onkimispaikan maastosta. Hyvät eväät kannattaa tietysti pakata mukaan jo kotona. Tässä ne tärkeimmät varusteet ovatkin.

Täällä ylen sivuilla on muutama vinkki kalaonnen kasvattamiseen. Jos saat kalaa ja haluat sen käyttää ravinnoksi, valmistaudu kuljettamaan saalis kotiin asianmukaisella varustuksella.

luonto | ulkoilu | retki

Vinkki 50/55: Minne jääpala katosi?

Vesi, tuo ihmeellinen aine, kuinka se muuttaakaan olomuotoaan! Tehkää siis yksinkertaisia, mutta mielenkiintoisia tieteellisiä kokeita veden kanssa.

Jäädyttäkää vettä erikokoisissa ja -muotoisissa astioissa, esimerkiksi erilaiset pakastusrasiat ovat hyvä valinta.

Ensimmäinen ihmettelyn aihe on tilavuuden muuttuminen olomuodon vaihtuessa vedestä jääksi. Rasiaa ei siis kannata täyttää kokonaan. Kun vesi on jäätynyt, ottakaa jääpalat sulamaan mahdollisimman kuumaan paikkaan.

Kuinka nopeasti tavallinen pieni jääpala sulaa ja muuttuu takaisin vedeksi? Haihtuuko vesi höyrynä ilmaan?

askartelu | koe | luonto

Vinkki 49/55: Kovimmat vauhdit ja pisimmät hypyt!

Tähän ei tarvita kuin keinut ja turvallinen hyppyalusta, kuten pehmeä hiekka. Hurjat vauhdit ensin ja hyppy perään, siinä se kaikessa yksinkertaisuudessaan onkin jutun juju. Keinukisailu on kivaa ja kehittää samalla mm. keskivartalon hallintaa ja motoriikkaa. 

Hauskaa tässä tietysti on vauhti sekä itsensä ja kaverin voittaminen. Lisää hauskuutta saa hyppyjen kuvaamisella hidastettuna ja boomerang-toimintoa käyttäen.

Jokaisen pisimmän hypyn tulos merkitään viivalla tai vaikka narulla maahan. Tavoitteena on hypätä aina pidemmälle ja tehdä uusi ennätys. Jos videoitte hyppyjä, hyppääjien on hauska niitä katsoa ja pisteyttää toistensa suorituksia.

Kuka hyppää pisimmälle? Kuka on taitavin ottamaan vauhtia? Kuka keinuu korkeimmalle? Mikä hyppy näytti hauskimmalta?

kisailu | ulkoilu | liikunta

Vinkki 48/55: Luontoa tutkimaan

Nyt silmät tarkkana! Luonnon monimuotoisuus osaa yllättää. Aluksi kaikki näyttää samalta, mutta tarkemman tutkiskelun tuloksena huomaakin, että esimerkiksi sammalta löytyykin viittä eri lajia vieri vieressä. 

Kuinka monta erilaista kasvi- ja eläinlajia voikaan mahtua yhden neliömetrin alalle? Kokeilkaa rajata metsästä tai vaikka niityltä neliömetrin kokoinen alue ja napatkaa kuva jokaisesta eri lajista. Kuvat on lopuksi helppo laskea. Kuka löysi eniten eri lajeja? Kuvissa olevat kasvit ja eläimet on mahdollista tunnistaa kätevästi esimerkiksi ilmaisen iNaturalist-sovelluksen avulla.

luonto | ulkoilu | puhelin

Vinkki 47/55: Tuunatut kesäherkut

Mansikat, mustikat ja vadelmat, kaikki ovat niin herkullisia! Vielä herkullisemmaksi ne muuttuvat, kun päälle lisätään vähän suklaakuorrutetta. Tähän kesäherkkutuunaukseen tarvitset siis marjoja, suklaata ja grillivarrastikkuja.

Kootkaa ensin marjat tikkuihin valmiiksi lautaselle ja ryhtykää vasta sitten sulattamaan suklaata.

Suklaa on näppärintä sulattaa mikrossa, mutta varo polttamasta herkkua piloille. Ei siis täydelle teholle, eikä yli puolta minuuttia kerrallaan lämmitystä. Sulatusvaiheen teimme yhdessä koululaisten kanssa.

Kun suklaa on sulanut juoksevaksi, sen saa aika mukavasti levitettyä lusikasta marjojen päälle valuttamalla. Dippasimme myös muutaman marjan suklaaseen ihan kokonaan, mutta vartaat ovat kätevämpi vaihtoehto.

kesäherkut | askartelu

Vinkki 46/55: Geokätköjahtiin!

Oletteko kokeilleet geokätköilyä? Se on kuin jännittävä aarrejahti. Parasta kätköilyssä on pienen jännityksen lisäksi luonnossa uusissa paikoissa liikkuminen ja se, että siinä saa luvan kanssa käyttää puhelinta sijainnin paikantamiseen. Se on hieno tunne, kun kätkö löytyy etsinnän tuloksena ja saatte laittaa oman merkinnän lokiin.

Kätköjen sijainti on siis ilmoitettu koordinaatein, mutta aivan tarkkaa sijaintia ei kerrota. Kätköjä on erilaisia ja kannattaakin aloittaa helpoista kätköistä, jotta saatte kokea löytämisen ilon. Vaikeammat kätköt saattavat vihjeistä huolimatta jäädä löytymättä.

Tutustukaa geokätköilyyn täältä, jotta pääsette jyvälle. Kätköily vaatii tunnuksen luomista, mutta onnistuu maksuttomilla sovelluksilla. Sitten vain ylös, ulos ja liikkeelle!

 luonto | ulkoilu | puhelin

Seuraa Tukiopea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.